Wednesday, 21 January 2015

KONGSI RESEPI SOTONG SUMBAT

BAHAN2:
6 ekor Sotong yg agak besar
3 ulas Bwg Putih*
2 ulas Bwg Merah*
2 biji Cili Padi*
Garam @ Pati ikan bilis Maggi(Optional)
Serbuk kunyit (sudu tea)
Sos Cili (THAI)
Pencungkil gigi

INTI SOTONG:
2 bj Kentang*
1/4 btg Karot* (* potong panjang / dadu)
2 ulas Bwg Putih - tumbuk
2 biji Cili api – tumbuk
1 biji telur
Garam

CARA2:
1. Sediakan inti sotong.
-Rebus kentang sehingga lembut dan masukkan sedikit garam.
- Tumis bahan yang di tumbuk (bwg putih & cilia api)
-Masukkan lobak, pecahkan telur dan titikkan garam @ pati ikan bilis secukup rasa
-Pecahkan telur gaul hingga sebati.

2. Sumbat inti ke dalam sotong dan kepalanya, kemudian cucuk dengan pencungkil gigi.

2. Sediakan kuah sotongnya pula.
-Panaskan sedikit minyak tumis bwg putih, bwh merah & cili api.
-Masukkan sedikit serbuk kunyit & air untuk jadikan kuah.
-Masukkan sotong sumbat tadi & perasakannya dengan sos cili serta sedikit garam secukup rasa.
-Gaul hingga sebati, biarkan ia masak dalam 15minit @ more dari itu.
-Siap untuk dihidang.



No comments:

Post a Comment