BAHAN2:
6
ekor Sotong yg agak besar
3
ulas Bwg Putih*
2
ulas Bwg Merah*
2 biji
Cili Padi*
Garam
@ Pati ikan bilis Maggi(Optional)
Serbuk
kunyit (sudu tea)
Sos
Cili (THAI)
Pencungkil
gigi
INTI
SOTONG:
2
bj Kentang*
1/4
btg Karot* (* potong
panjang / dadu)
2
ulas Bwg Putih -
tumbuk
2 biji
Cili api – tumbuk
1
biji telur
Garam
CARA2:
1.
Sediakan inti sotong.
-Rebus
kentang sehingga lembut dan masukkan sedikit garam.
-
Tumis bahan yang di tumbuk (bwg
putih & cilia api)
-Masukkan
lobak, pecahkan telur dan titikkan garam @ pati ikan bilis secukup rasa
-Pecahkan
telur gaul hingga sebati.
2.
Sumbat inti ke dalam sotong dan kepalanya, kemudian cucuk dengan pencungkil
gigi.
2. Sediakan
kuah sotongnya pula.
-Panaskan
sedikit minyak tumis bwg putih, bwh merah & cili api.
-Masukkan
sedikit serbuk kunyit & air untuk jadikan kuah.
-Masukkan
sotong sumbat tadi & perasakannya dengan sos cili serta sedikit garam
secukup rasa.
-Gaul
hingga sebati, biarkan ia masak dalam 15minit @ more dari itu.
-Siap
untuk dihidang.